Celiakie neboli nesnášenlivost lepku

V poslední době jde o velmi omílané téma. Je moderní lepek vyřazovat, ale je lepek opravdu tak zlý ?  

První si řekněme, co ten Lepek vlastně je. 

Lepek neboli gluten je označení pro skupinu látek (prolaminů) které se vyskytují v obilovinách jako například žito, pšenice, ječmen a oves. Kromě obilovin je lepek přítomen také ve spoustě potravin, u kterých není jeho přítomnost jasně zřejmá (například sojová omáčka, čokoláda). 

Celiakie
Celiakie je autoimunitní onemocnění sliznice tenkého střeva, které není schopno strávit lepek. 
Jde o zdravotně prokazatelnou nemoc. Jedním z příznaků celiakie je například průjem, plynatost, křeče, zácpa a únava. Tato porucha se může projevit po celý život, ne jen v dětství jak se dříve udávalo. Většinou se v dospělosti projeví po překonání určitého stresu (nemoc, těhotenství)



Bohužel testy na prokázání celiakie nejsou vždy průkazné, u určitého procenta pacientů vyjdou testy falešně negativní. Někdy se tím oddálí správná diagnóza i na velmi dlouho dobu a pacient mezitím trpí dál. 

Jediné řešení těchto potíží je dodržování bezlepkové diety. Pokud se ani po dodržování bezlepkové diety zdravotní stav nelepší, je nutné hledat další zdroje potíží. K této alergii se často pojí také alergie na sóju, brambory a někdy i na mléčné výrobky. 

Celiakie je nemoc, kterou zatím neumíme vyléčit. Při dodržování bezlepkové diety zmizí většina příznaků. Je možné, že pak zmizí pozitivní i výsledky z krevních testů i biopsie.  Ovšem nesnášenlivost je trvalá, dietu je nutné dodržovat i nadále. Lepek během určité doby způsobí poškození střevní sliznice, pokud není dieta dodržována. 

V dnešní době se hojně objevuje také intolerance na lepek
Intolerance není nijak lékařsky prokazatelná. Celiakie je u těchto pacientů vyloučená avšak po požití lepku nastávají trávící potíže. Tito lidé po vysazení lepku zažívají zlepšení stavu a zvýšení energie. Při porušení diety není negativní efekt nijak výrazný a proto není nutné její dodržování na 100%. Mnohdy záleží na konkrétním typu obiloviny a jejím zpracování, které dělá pacientům špatně

Obsah lepku se může u jednotlivých potravin lišit. Čím více lepku potraviny obsahují, tím jsou pekařsky hodnotnější. Díky lepku je totiž pečivo pružnější a lépe kyne. Mnohdy jde tedy u intolerance o reakci na konkrétní typ nebo zpracování obilovin.

Já sama jsem si tuto dietu vyzkoušela a mám v plánu omezit množství lepku ve stravě.  Na druhou stranu vločky mi nijak nevadí a tak si je míním ponechat. 

Komentáře