Fenykl neboli fenykl obecný
(Foeniculum vulgare)
(Foeniculum vulgare)
Určitě už jste někdy viděli tyhle zvláštně vypadající bílé plody a říkali si o co že to vlastně jde. No možná fenykl znáte od dětství a nic nového to pro Vás není. Já jsem se s nim v reálu tedy seznámila teprve nedávno.
Fenykl je kvetoucí rostlina z čeledi Miříkovitých stejně jako mrkev. Jde o trvalou rostlinu se žlutými kvítky, vetšinou dvouletou. Rostlina je vysoce aromatická, plná květů s kulinářským i zdravotním využitím. Cibule této rostliny se užívají jako zelenina.
Využití:
Fenykl je například jednou ze tří hlavních bylinek využitých v přípravě absintu. Používá se také také jako dochucovadlo do zubní pasty.
Cibule, listí a semínka se využívají v mnoha kuchyních světa. V některých východních zemích jsou tato semínka užívána jako základní koření mnoha pokrmů.
Malé květy jsou nejdražší částí fenyklu.
Sušená semínka jsou aromatické anýzu podobné koření. Ta jsou ideální k vaření, často jsou zaměňovány právě s anýzem. Semínka bývají používány do sladkých dezertů.
Cibulka je křupavá zelenina, která může být dušena, restována, grilována nebo konzumována syrová. Mladé lístky jsou využívány k dekoraci, do salátů, na ozdobu pudingů, polévek a také rybích pokrmů.
Já jsem fenykl použila například do těstovin, placiček a do polévky.
Komentáře
Okomentovat