Fenykl

Fenykl neboli fenykl obecný
(Foeniculum vulgare) 


Určitě už jste někdy viděli tyhle zvláštně vypadající bílé plody a říkali si o co že to vlastně jde. No možná fenykl znáte od dětství a nic nového to pro Vás není. Já jsem se s nim v reálu tedy seznámila teprve nedávno. 

Fenykl je kvetoucí rostlina z čeledi Miříkovitých stejně jako mrkev. Jde o trvalou rostlinu se žlutými kvítky, vetšinou dvouletou. Rostlina je vysoce aromatická, plná květů s kulinářským i zdravotním využitím. Cibule této rostliny se užívají jako zelenina. 


Využití:

Fenykl je například jednou ze tří hlavních bylinek využitých v přípravě absintu. Používá se také také jako dochucovadlo do zubní pasty. 
Cibule,  listí a semínka se využívají v mnoha kuchyních světa. V některých východních zemích jsou tato semínka užívána jako základní koření mnoha pokrmů. 

Malé květy jsou nejdražší částí fenyklu. 

Sušená semínka jsou aromatické anýzu podobné koření. Ta jsou ideální k vaření, často jsou zaměňovány právě s anýzem.  Semínka bývají používány do sladkých dezertů.

Cibulka je křupavá zelenina, která může být dušena, restována, grilována nebo konzumována syrová. Mladé lístky jsou využívány k dekoraci, do salátů, na ozdobu pudingů, polévek a také rybích pokrmů. 

Já jsem fenykl použila například do těstovin, placiček a do polévky.

Komentáře