Domácí chléb s celozrnnou moukou


Koupit dobrý chleba je někdy docela oříšek. Já jsem ho vyřešila tím, že chléb občas upeču doma, když se rozhodneme si ho k něčemu dát. Zato pak si ho opravdu vylepšíme dle naší chuti. Minule byl se sušenými rajčaty, tentokrát s orestovanou cibulkou, která mu dodala opravdu skvělou chuť. 

Ingredience:
3 hrnky vlažné vody
1 kostka droždí
2,5 hrnky hladké mouky
3 hrnky celozrnné mouky
olej
ocet
lžíce cukru
2 lžíce soli
orestovaná cibulka, semínka, prostě cokoliv, co máte rádi. 

Postup:
První si musíme udělat kvásek. Do trochy teplé vody nadrobíme droždí a přidáme lžíci cukru. Na teplém místě necháme asi 5 minut kvásek vzejít. Po té přidáme zbytek vody, sůl, olej a ocet. Soli dejte opravdu dost, planý chleba není nic moc :) Já dávám asi tak dvě lžíce, ale klidně bych přidala, pokud jste zvyklí solit. Pak postupně přimícháváme mouku, vždy mezi dávkami pořádně promícháme. 
Na teplém místě, přikryté uterkou necháme nakynout. Já občas pustím troubu na nejmenší teplotu a nechám chleba nakynout tam. Asi po 20 minutách mírně promíchám a přidám cibulku, semínka, případně oříšky nebo co máte rádi, přendám si těsto dfo formy (já to dávám do dvou středních forem a nechám kynout v nich. V létě těsto nakyně i za pouhou hodinku, jinak mu dejte kolik času jen to jde klidně 4 - 5 hodin. 
Troubu si zapnu na maximum a nechám vyhřát, pak na 15 minut nechám chléb péctna 200, aby se vytvořila kůrka. Po 15 minutách snížím teplotu na 180 stupňů a nechám péct ještě asi 50 minut. 

Že je chléb upečená poznáte buďto klasickým píchnutím špejle a zjištěním, zda těsto ještě lepí nebo poklepáním na spodek chleba. Pokud se ozve dutý zvuk, chléb je hotov. 

Přeji Vám dobrou chuť, u nás většinou padne tak půlka ještě za tepla :) 

Komentáře