Celozrnný švestkový koláč



V mražáku jsem objevila dávno zmražené švestky. První myšlenka byla na nějaké knedlíky, ale lenost zvítězila a tak jsem se rozhodla zkusit variaci na kynutý koláč od mé maminky, který v létě přímo zbožňuju. Kynuté věci z celozrnné mouky natož bez cukru, nedopadnou vždycky dobře, ale tady se poměr surovin vydařil a koláč byl výborný.

Ingredience:
2 hrnky celozrnné mouky
1 hrnek mléka
2 lžíce oleje
kypřící prášek
skořice
sladidlo dle chuti

posypka
1 lžíce másla
2 lžíce cukru krupice
1 lžíce celozrnné mouky

Jde o naprosto jednoduchý postup. Vše smícháme v míse a rozložíme na plech nebo formu. Pokud nemáme čerstvé švestky, tak zmražené otřeme a odstraníme z nich přimrzlý led, aby se nám těsto nerozmočilo. Pak už je jen naklademe jednu vedle druhé na koláč. Navrch jsem chtěla drahému udělat radost trochou posypky. Tak lžíci másla jsem nechala trochu povolit a pak ji umíchala s cukrem a moukou a ozdobila s ní koláč. Hodíme do trouby tak na 180 stupňů a za 40 minut máme koláč hotov.  

Komentáře