Dukátové buchtičky

 


Ingredience 

350 g hladké mouky
150 ml mléka 
60 g cukru 
50 g másla + máslo na potření v pekáči 
1 vejce
1/2 kostky droždí
špetka soli

Na žloutkový krém:
500 ml mléka 
100 g cukru 
30 g másla 
25 g škrobu 
1 vanilkový cukr 
4 žloutky
2 lžíce rumu nebo likéru  

Upřímně jsem našla i krém na dukátové buchtičky v pytlíku jako puding a je taky výborný a hlavně teda rychlý :) 

Do mísy si dáme mouku, cukr, špetku soli. Na kraj nalijeme asi polovinu vlažného mléka a přidáme droždí a necháme vzejít kvásek. Po pár minutách mírně zamícháme a necháme vykynout. 

Po vzejití kvásku přidáme zbylé suroviny a hněteme nejlépe v robotu. Pak těsto necháme dokynout asi hodinu na teplém místě. 

Vykynuté těsto si rozdělíme na proužky a buď tedy tvarujeme každou buchtičku zvášt a tu namočímr v rozpuštěném másle nebo jednoduše uděláme dlouh provazce těsta, naskládáme do formy vedle sebe a nakrájíme na kostičky a mašlovačkou potřeme máslem, aby se neslepily (není to pak tak moc hezké, ale je to mnohem rychlejší a v bříšku se to stejně nepozná :) ) 

Buchtičky v pekáči necháme ještě chvíli nakynout a pak už dáme do rozehřáté trouby asi na 30 minut, prostě až budou mít hnědý vršek. 

Do rendlíku si dáme mléko a přivedeme k varu, k němu přídáme smíchaná cukr nebo sladidlo, vanilkový cukr a škrob, přidáme žloutky a promícháme. Mléko v tu chvíli nesmí přímo vačit jinak se žloutky úplně uvaří. Krém zhoustne za minutku a můžete podávat :)  




Komentáře