Domácí pečivo prostě miluju a tak jsem se rozhodla se pustit i do obyčejných rohlíků, tím spíš, že Emmi je miluje. Nejsložitějsí na celém receptu je motání rohlíků do správného tvaru :) Místo sádla určitě můžeme použít i jiný tuk, třeba olej, ale musím říct, že sádlo je chuťově nejlepší volba.
Ingredience:
- 400g polohrubé mouky
- 100g celozrnné mouky (já měla zrovna žitnou)
- 350 ml vlažné vody
- 60 g sádla
- 1/2 kostky čerstvého droždí (tj. 21 g)
- trochu cukru
- mák nebo kmín na posypání
- lžička soli
Postup:
Do mísy si odvážíme mouku. Do části s hladkou moukou si uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Na něj vylejeme teplou vodu a do ní dáme cukr. Takto necháme chvíli odstát, dokud se nám neaktivuje kvásek. Až vidíme, že droždí zvětšilo svůj objem, tak přidáme sádlo a sůl a necháme v robotu zpracovávat hákem tak 10 minut. Až je těsto umícháno v hladkouo mírně leppící hmotu, necháme ho na teplém míste odstát asi 1 hodinu. Pak přednáme na vál a rozválíme do tvaru kruhu. Ten pak rozkrájíme na trojúhelníky a z nich motáme rohlíky (samozřejmě je jednodušší z těsta udělat bulky a máte to bez práce). Hotové rohlíky necháme vykynout na plechu, pomažeme rozšlehaným máslem a posypeme mákem. Dáme péct do trouby asi na 20 minut na 150 stupňů.
A pozor nejspíš jich sníte polovinu ještě za tepla ;)
Komentáře
Okomentovat