Celozrnné rohlíky se sádlem

Domácí pečivo prostě miluju a tak jsem se rozhodla se pustit i do obyčejných rohlíků, tím spíš, že Emmi je miluje. Nejsložitějsí na celém receptu je motání rohlíků do správného tvaru :) Místo sádla určitě můžeme použít i jiný tuk, třeba olej, ale musím říct, že sádlo je chuťově nejlepší volba. 



Ingredience:

  • 400g polohrubé mouky
  • 100g celozrnné mouky (já měla zrovna žitnou)
  • 350 ml vlažné vody
  • 60 g sádla
  • 1/2 kostky čerstvého droždí (tj. 21 g)
  • trochu cukru
  • mák nebo kmín na posypání
  • lžička soli 
Postup: 
Do mísy si odvážíme mouku. Do části s hladkou moukou si uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Na něj vylejeme teplou vodu a do ní dáme cukr. Takto necháme chvíli odstát, dokud se nám neaktivuje kvásek. Až vidíme, že droždí zvětšilo svůj objem, tak přidáme sádlo a sůl a necháme v robotu zpracovávat hákem tak 10 minut. Až je těsto umícháno v hladkouo mírně leppící hmotu, necháme ho na teplém míste odstát asi 1 hodinu. Pak přednáme na vál a rozválíme do tvaru kruhu. Ten pak rozkrájíme na trojúhelníky a z nich motáme rohlíky (samozřejmě je jednodušší z těsta udělat bulky a máte to bez práce). Hotové rohlíky necháme vykynout na plechu, pomažeme rozšlehaným máslem a posypeme mákem. Dáme péct do trouby asi na 20 minut na 150 stupňů. 
A pozor nejspíš jich sníte polovinu ještě za tepla ;) 

Komentáře