Pět tipů jak cestovat letadlem s miminkem

 Před naším prvním letem jsem byla opravdu nervozní. Ale jelikož máme za sebou již několikátou cestu letadlem, rozhodla jsem se sepsat zkušenosti a tipy jak vše zvládnout v co největším klidu. Snad tím zase někomu dalšímu ulehčím uvažování co a jak. Naše cesta většinou trvala okolo 5-6 hodin a musím říct, že to vlastně ve všech případech probíhalo lépe než jsem čekala. 


1) Kočárek nebo nosítko ?

Pokud jde o přesuny na letišti je určitě ideální nostíko. Emmi už sice chodí, ale přece jenom na nějaké chvíle, kdy jsme potřebovali spěchat nebo byli mezi hodně lidmi, jsme nosítko použili. A při výstupu z letadla, ať už v jakoukoliv denní dobu, kdy většinou ještě musíte projít kontrolou certifikátu na očkování a čekání na kufr, je to za mě ta nejpohodlnější verze.

 Kočárek je určitě taky příjemný, že nemusíte nic nosit. Nicméně rozmyslete si pak pohyb s kufrem, kočárkem a dítětem v něm. Když Vám v něm dítko usne a vy ho při kontrole musíte z kočárku vyndat a při vstupu do letadla znovu, tak Vám také moc nepoděkuje, Samozřejmě vždy záleží na čase letu. 

Ze zkušenosti lidí okolo mě se bohužel velmi často stává, že Vám kočárek z letadla vytáhnou poničený. 

Po šťastném přistání a zvládnutí cesty první fotka ještě na letišti


2) Jaký vybrat let ? 

Let je určitě nejpříjemnější s odletem ve večerních hodinách, nicméně my na výběr z více možností prostě neměli. Je tedy nutné opravdu vymyslet, jak dítko v letadle zabavit. Moje super akční dračice mi tedy naposledy dala opravdu zabrat, protože neusnula i když byla extra unavená.

3) Unavit dítě před odletem 

Určitě nejde očekávat, že bude prcek poklidně sedět po cestě a pak znovu v letadle. A tak nechávám Emmi co nejvíce vyřádit už na letišti. Kam může už jde pešky, dříve tedy vatřela půl letiště po kolenou. Výborná unavovací věc jsou schody, ty ji baví mnohokrát dokola. Pak se přece jen necítí jako lev v kleci a je ochotná na začátku letu aspoň chvíli spolupracovat. 

4) Jaké jídlo sbalit s sebou ? 

Na cestu sbalte co nejvíce dobrotek, zajímavých jídel, která Vás co nejméně zašpiní a Váš prcek je dokáže jíst sám. Nejlepší je nechat ho trošinku hlady (myslím tím necpat obědem před cestou), ať mu zájem o jídlo vydrží co nejdéle. Já mám většinou krabičku křupek, tvrdý sýr, třeba nějaký toast a ovoce (i když z minulého letu bylo pak všechno fialové od ostružin). Snažím se využívat toho, že při cestování s malým dítětem Vám dovolí projít kontrolou s docela velkým množstvím jídla i pití a tak nám vezu několik lahviček s vodou jako s brčkem, pak s "pítkem", normální vodu v lahvi, ze které piju i já. 

Nejsem tedy úplně zastáncem sladkotí a lízátek a malá naštěstí nemá žádný problém při vzletu ani při přistání a tak nic takového nepotřebujeme. Poprvé jsem jí koupila mrkvovou šťávu, která pro ni byla vzácná a tak ji pila dlouho v kuse. Ale nevědět si rady, tak klidně koupím i ty sladkosti 

5) A jakou zábavu připravit ? 

Emmička je neposeda a udržet ji na jednom místě je čím dál těžší a tak většinou vezu půlku tašky různých hraček a vytahuju je po cestě jako trumfy. Velmi praktické jsou různé kelímky, které se dají skládat do sebe a nezaberou moc místa (my je máme z DM) V těch si malá ruzně přendává nějaký obsah a do nekonečna je různě skládá, zatímco maminka neustále musí lézt pod sedačku sbírat ty, co spadly. Plyšák nebo panenka je samozřejmostí, ta se hodí i na přechody po letišti.

Malá mi zatím u knih moc nevydrží, ale vždycky nějakou vezu minimálně, ať má čemu otáčet stránky. Snažím se jí vždyvky pustit i nějaké pohádky na tabletu, nicméně u nás je zatím efekt sotva minutový.

No a naposledy teď v 15 měsících byla největší zábava běhat po letadle. Naštěstí to tak nějak letušky i většina cestujících v klidu tolerovala. A malá běhala tam a zpátky. Většinou jakoby tušila, že v letadle ji nemůžu nechat děalt scénu, docela bouřlivě reaguje na všechny mé zákazy a tak má v ten den povoleno téměř vše, s ohledem na nervy okolních cestujících.

Vždycky závidím maminkám okolo jak dítě už sedí, drží si tablet a půl cesty si hraje, tak snad se toho taky někdy dočkám. 

A za odměnu Vás pak čeká zasloužený moment klidu






Komentáře